Stora renoveringar

Många av oss drömmer om ett gammalt charmigt hus, med lite knasiga vinklar och vrår, trägolv dolda under sunkiga heltäckningsmattor och vackra spröjsade fönster. Vad många däremot inte drömmer om är de stora renoveringar som krävs när man lever i ett sådant hus, men vill man att huset ska fortsätta att stå emot väder och vind och hålla familjen varm och torr så finns inte mycket att välja på.

Att leva i ett renoveringskaos är förstås tungt för hela familjen, men en självklar tröst är förstås att stoltheten man känner när man är klar och har fått sätta sin egen prägel på huset gör det värt allt besvär.

Byta tak

En stor och ofta nödvändig renovering för ett äldre hus är att byta tak, och det finns förstås en del som är viktigt att tänka på när man byter tak. Hur ofta men behöver byta tak beror på vilket material   man har som väderskydd på taket. Takpapp behöver bytas med 15-20 års mellanrum, medan takpannor klarar sig omkring 30 år. Att välja ett väderskydd som passar husets stil är en detalj som är viktig att tänka på. Oftast innebär det bara att man håller sig till den typ av material som redan finns, men byter ut till exempel takpannorna mot nya takpannor. Kvaliteten är förstås också en viktig sak att tänka på. Att välja billiga och dåliga material leder ofta bara till att takbytet blir dyrare eftersom det måste göras om tidigare.

Byta fönster

Även att byta fönster är en stor och dyr renovering, men viktig, både med tanke på hur mycket fönstren gör utseendemässigt för ett hus, men framför allt hur mycket värme som försvinner ut genom ett gammalt fönster i dåligt skick. Man kan alltså spara mycket på uppvärmningskostnader om man har välisolerade fönster. Men pengar är inte allt, om huset har vackra gamla originalfönster som är i så pass gott skick att de går att renovera är det verkligen inte självklart att byta ut dem mot nya, energieffektiva fönster. Huvudsaken är att man gör ett medvetet val och ser till att det genomförs!