Måla om huset

Det finns en hel del att tänka på när det gäller förberedelser inför målning av huset. Har du bestämt dig för att måla huset helt på egen hand?

Att måla om sitt hem är inget man gör i förbifarten utan det krävs en hel del planering och eftertanke för att det ska bli så bra det bara kan. Här kommer några råd på vad som är bra att tänka på om du är i fasen att måla om ditt hem.

  1. Hur ser ytan ut på huset? Hur gammalt är huset och vilket material består väggar och fasader av?
  2. Har du råd att måla om själv? Vad kommer det kosta och vad skulle det kosta om du anställde en målare i stället?
  3. Är ytorna på huset rena och utan sprickor? Om så är fallet kan det bli problem när man målar och färglagret kommer lägga sig över omjämnheter som inte kommer se bra ut när färgen lagt sig. Åtgärden är förslagsvis att du tvättar och rengör fasader först.
  4. Vilken färgtyp kommer du använda och vad skulle konsekvenserna bli om du målade över med en viss ny typ av färg? Om du inte kan bedöma det själv kan du försöka ta med en bit av fasaden till färgbutiken och få det bedömt.
  5. Vad har du för typ av hus? Behöver du byggställning eller räcker en stege?
  6. Vilket väder är det när du målar? För varmt är inte optimalt för husmålning och regnar det så är det ingen idé att inte ens försöka. Hitta mellantinget.
  7. Har du rätt sorts redskap? En stark och tjock målarpensel krävs för ytorna och en smalare mindre för hörn och kanter.

Har förberedelserna inspirerat dig nog till att sätta igång att måla ditt hus själv, med konstaterandet att det är något du själv känner att du klarar av? Eller har de tvärtom, snarare avskräckt dig och satt dig i ett läge där du känner för att anlita en yrkeskunnig målare?

Om ditt beslut lutar åt det senare så bör du försöka kalkylera på vad slutnotan skulle kunna hamna på. Tänk också på att det så kallade ROT-avdraget (Renovering, Ombyggnad och Tillbyggnad) gäller såväl för målning av fasaden som invändes för ditt hus. Du kan alltså få tillbaka hela 50% på de tjänster som du betalar för, när det gäller målningen. Om timpriset för målaren är rimligt, kanske priset ändå i slutändan närmar sig det som du kommer få lägga ut i tid och pengar, om du själv skulle anta utmaning helt på egen hand.

I detta läge får man helt enkelt avgöra om man anser sig ha nog mycket tid över att åsidosätta för projektet och om man trivs med att lägga en stor del av sin energi under sommaren för att slutföra det hela eller inte. Känner du dessutom någonstans i bakhuvudet att du brukar vara bra på att påbörja något, men sämre på att få till ett avslut, rekommenderar vi verkligen att du istället anlitar hjälp. Synd om något är om det jobb du inledningsvis lagt, skulle gå förlorat på grund av att annat dyker upp som istället ockuperar din dyrbara tid.

Och glöm inte att ett nymålat hus, är ett glatt och välmående hus!