Måla husgrunden

En välvårdad husgrund ger ditt hem ett lyft och att måla grunden är oftast ett arbete som inte kräver så mycket tid och kraft.

Precis som husets fasad behöver husgrunden underhållas och målas med jämna mellanrum. Grunden utsätts för fukt och frost vilken sliter på ytskikten och med tiden kan frostsprängningar uppstå när fukt tränger in i grunden för att sedan frysa till. En välmålad husgrund ger huset ett välvårdat intryck och minskar risken för frostskador.

Det finns två typer av hussocklar:

Betongsockel: Vid förarbetet räcker det med att man kontrollerar att husgrunden inte har några tydliga sprickor. Om du hittar en spricka så går det bra att att laga den med betongspackel. Borsta bort smuts från sockeln och måla med den färg som du valt ut.

Putssockel: Här får man förbereda sig på ett lite mer tidskrävande förarbete. All lös puts ska borstas bort och du behöver kontrollera att putsen inte har luftfickor. Genom att knacka på grunden så kan du höra ett ihåligt ljud där putsen har ett mellanrum mot grunden.

När du ska välja färg till husgrunden så finns det speciella färger som är särskilt anpassade till den typen av målning. Låt gärna kulören vara någon nyans mörkare än fasaden. Man kan även matcha den med marksten eller utemöblernas färgnyanser.