Klimatsmart med pellets

Det finns många aspekter av vår nutida livsstil som är skadliga för miljön. För att motarbeta detta finns det några aktiva val du kan göra. Ett bra sätt att skona vår miljö är att använda pellets till din uppvärmning av huset. Pellets fungerar ungefär som ved, men är tillverkat av spån som blir över i sågverksindustrin. Man odlar alltså inte skog för pellets, utan pellets tillverkas av biprodukter. Fördelen med pellets gentemot vanlig ved är att eldning med pellets knappt ger någon synlig eller irriterande rök ur skorstenen. Detta är något som dina grannar garanterat kommer att uppskatta.

Det bästa med just pellets är att det är ett återvinningsbart material som inte medför några giftiga utsläpp. Dessutom slipper du vara både el- och oljeberoende.

Hur du eldar med pellets

Om du vill börja använda pellets i hemmet behöver du ha en pelletspanna. Du kan även köpa en pelletsbrännare som du använder tillsammans med en värmepanna. Om man jämför pellets med ved är pellets hela tre gånger så effektivt än vad ved är. Pellets tar dessutom lite mindre plats än ved, även om du såklart behöver avsätta ett utrymme till förvaring. För att slippa fylla på pelletsförrådet hela tiden kan det vara smart att få hemleverans med lastbil. Då brukar det räcka med två leveranser per år. Ska du ta emot stora leveranser behöver du dock ha någon slags bod eller utrymme att förvara pelletsen på. Sammanfattningsvis kan man alltså säga att pellets är mer ekonomiskt än både olje-, el- och bergvärme, men en aning dyrare än ved. Dock är pellets mer skonsamt mot miljön än ved.