Håll hemmet rent

Den mentala inställningen är viktig när det kommer till städning. De flesta av oss njuter av att ha det nystädat, dock är ofta själva städningen snarare förknippat med tristess. Och det är här den mentala biten blir så viktig.

Om vi istället försöker se städningen som en service mot oss själva där belöningen när vi är klara blir lite vardagslyx i form av en kaffe och en bit choklad eller varför inte en bukett med tulpaner så kan det kanske göra skillnad? Se också Expressens tio fiffiga städtips.

Städa strategiskt

Med rätt inställning, utrustning och rengöringsmedel så går det hyfsat snabbt att hålla hemmet fräscht. Det finns dock inga genvägar, ett hem behöver städas varje vecka. Enbart dammsugning duger inte och dessutom blir inte golven rena, de behöver torkas med en lätt fuktad mopp, speciellt under sängarna där det alltid samlas extra mycket damm. Ett tips är också att dela upp städningen under veckan, att städa hemmet steg för steg under flera tillfällen. Ett vanligt misstag som görs är också att överdosera rengöringsmedel vilket gör att ytorna enbart blir flammiga. Så sluta med det. Tänk också på att ha olika trasor beroende på ändamål. Det säger sig självt att det inte är hygieniskt att använda samma trasor till toaletten som att torka hyllorna i vardagsrummet.

Livet handlar om prioriteringar och för oss som dock inte riktigt får ihop ekvationen med livets alla åtaganden så är hemstädning ett vettigt alternativ. Viktigt är dock att tänka på att anlita ett professionellt företag med goda rekommendationer. Det finns många aktörer som erbjuder sina tjänster på nätet. Varför inte boka bara ett par timmar i månaden? Det kan göra stor skillnad.

Om man väljer att städa själv så är det ändå att rekommendera att minst en gång per år beställa hemstädning av ett riktigt proffs. Det gör att det blir enklare att själv hålla rent resten av året eftersom vanlig veckostädning sällan tyvärr gör det riktigt rent från grunden.