Byta tak på huset

Om du skall lägga tak så är din första uppgift att välja taktyp. Kommer du använda dig av plåttak, betongplattor, papp eller något annat som du tycker är intressant? Ett tak skall givetvis se bra ut estetiskt men det skall samtidigt också vara praktiskt och skydda mot yttre faktorer såsom regn, snö och ruskiga oväder.

PlåttakDet enklaste valet kan tyckas vara att lägga dit samma material som tidigare men det kan vara billigare och ge ett estetiskt lyft om man byter. Samt kan ett annat material ge längre livslängd.

En av de avgörande sakerna för vilket material du väljer är vilken taktyp du har: om det är pulpet-, mansard-, sadel- eller valmattak Vissa material fungerar inte på en viss taklutning. Exempelvis är det bättre med plåt eller sedumtak på platta tak.

Om du vill att ditt tak ska stå ut med udda färg eller materialval kan det vara en god idé att höra med kommunen först. Ibland finns det restriktioner eller så måste man ha bygglov för sådana renoveringar.

Till sist, vad kommer hela takläggningen att kosta? Är priset bra och vilket alternativ är bäst för dig rent ekonomiskt på kort och lång sikt? Här gäller det att tänka långsiktigt. Det är viktigt att välja ett tak som man tror kommer att hålla länge. Det gäller att välja bra material, inte bara på själva taket utan även de material som används under, så som läkt och takpapp. Läs mer om takläggning på viivilla.se.

Öviksföretaget Falsat.se har sysslat med tak och takplåt i många år och har utvecklat storsäljaren Falsat Pro med dubbelfalsat tak som säljs över hela Sverige. Även tegeltak, skorstenar och ventilationshuvar ligger inom företagets kompetensram.

Om du vill vara övertygad om att du valt rätt tak som är skräddarsytt för ditt hus samt du valt rätt mängd och längder av takplåt så finns oftast möjligheten att skicka in en ritning till det företag du väljer. Därefter brukar du som kund få en offert som anger hur mycket hela taket kommer kosta givet allt material och fraktkostnader.